Agronom Denis Terentyev opowiada o zasadach kompostowania.Wraz z końcem zimy wielu mieszkańców daczy pozbędzie się starych zapasów z piwnicy, a wiele zeszłorocznych pikli zostanie wysłanych do dołu kompostowego.
Jest to słuszna decyzja, ponieważ warzywa w piklach są już sfermentowane, a stare zepsute produkty tylko poprawią kompost.Jednak nie wszystko można wrzucić do dołu, ponieważ niektóre odpady mogą zniszczyć nawóz.
Jeśli zeszłoroczne warzywa mogą być skażone infekcjami, nie ma dla nich miejsca w dole kompostowym.
Zdjęcie: Paige Thompson/pexels.com.
Pod żadnym pozorem nie należy kompostować owoców i żywności z pleśnią, zwłaszcza warzyw, które były przechowywane na surowo: ziemniaków, cukinii, dyni, patisonów i innych.Upewnij się, że zapasy traktowane herbicydami i pestycydami są również trzymane z dala od dołu.
Przed kompostowaniem rozdrobnij zepsute owoce i posyp je sodą oczyszczoną, aby zneutralizować nadmiar kwasów.Kompostowanie starych zapasów będzie świetnym sposobem na recykling odpadów organicznych i poprawę żyzności gleby, pisze AiF.
Przypomnijmy, że wcześniej agronom Peter Sinkovsky wyjaśnił, jak uprawiać sadzonki papryki i bakłażanów.