Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ocet poprawia właściwości wielu produktów i nadaje niektórym potrawom niepowtarzalny smak.Mało kto jednak wie, że ocet czasem trzeba dodać do ciasta.W każdym razie – do ciasta drożdżowego.
Sekret jest prosty: ten kwaśny produkt zapewnia bardziej efektywną reakcję między drożdżami a mąką, co prowadzi do tego, że ciasto rośnie szybciej i okazuje się bardziej puszyste, miękkie i bujne.
Prawdziwe chebureki można smażyć tylko z ciasta z odrobiną octu – będą puszyste i bąbelkowe.
Zdjęcie: Nadin Sh/pexels.com.
Bułeczki i placki upieczone z takiego ciasta z octem pozostaną świeże i apetyczne nawet po kilku dniach.Gospodynie domowe, które dodają ocet do ciasta biszkoptowego, również osiągają dobre wyniki: lepiej zachowuje ono swój kształt, nabiera specjalnego smaku i okazuje się ciastowate i apetyczne.
Wreszcie, nie można obejść się bez octu podczas robienia ciasta na chebureki.A jeśli pieczesz własny chleb, spróbuj następnym razem wlać trochę octu do ciasta, a zobaczysz, o ile bardziej puszysta będzie następna partia.
Jeśli lubisz domowe wypieki, przygotuj ciasteczka owsiane według tego przepisu.