Blogerka kulinarna Victoria Sylka podzieliła się z portalem 'A teraz uwaga!’ prostym przepisem na pyszne sezonowe danie.Opowiedziała, jak gotować bakłażany w cieście.
Potrzebne będą cztery bakłażany, dwa jajka, trochę mąki i bułki tartej oraz sól i przyprawy do smaku.
Obierz bakłażany ze skórki i przekrój je wzdłuż na połówki.Następnie pokroić każdą połówkę wzdłuż na talarki, ale nie przecinając do końca, a następnie na paski (wychodzi jak wachlarz).
Wlej wodę do rondla, dodaj sól, doprowadź do wrzenia i wrzuć bakłażany.Gotuj je przez trzy do czterech minut, a następnie rozłóż do wyschnięcia na ręcznikach papierowych.
W misce wymieszaj jajka, przyprawy i sól.Zanurz każdy 'wachlarz’ w mieszance jajek, następnie w mieszance bułki tartej i mąki, ponownie w jajkach, a następnie w bułce tartej i mące.
Umieść bakłażany na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż z obu stron do zrumienienia.Podawać z sosem z kwaśnej śmietany i majonezu (1:1), czosnkiem i koperkiem.
Wcześniej hostessy otrzymały przepis na wspaniały deser ze świeżymi truskawkami.
.