Nawet z twardego kawałka wołowiny można przyrządzić delikatne, soczyste i pyszne danie.Jednak niektórzy ludzie zaczynają wymyślać koło na nowo i kończą z gumą na talerzu.Winowajcą są powszechne błędy kulinarne.Oto, na co doświadczeni kucharze radzą zwracać uwagę.
Na przykład, nigdy nie należy rozmrażać mięsa na siłę , jeśli znajdowało się ono w zamrażarce.Jeśli zaczniesz je moczyć lub podgrzewać w kuchence mikrofalowej, wołowina stanie się twarda i sucha.Wystarczy z wyprzedzeniem przenieść kawałek mięsa z zamrażarki na dolną półkę lodówki , a do czasu kolacji mięso będzie idealnie przygotowane do każdego kulinarnego arcydzieła.
Nigdy nie siekaj wołowiny zbyt drobno.Nie ugotuje się szybciej ani nie będzie słodsza. Gotować w jednym kawałku , aby zachować soki w środku.Mięso należy dusić na minimalnym ogniu.
Garnek powinien mieć optymalny rozmiar.Nadmiar wody sprawi, że rosół będzie bez smaku, a mięso twarde. Zasada: około 2,5 litra wody na 1 kg wołowiny.
Błędem jest solenie po zakończeniu gotowania.Doświadczeni kucharze dodają sól prawie na początku.Pomaga to zachować soczystość.Sól wiąże cząsteczki wody w mięsie.Zmiękcza również wołowinę i spowalnia zsiadanie się białka.W przypadku gotowania przez 1,5 do 2 godzin sól należy dodać 30 minut po rozpoczęciu gotowania.
.