Strona głównaCiekawyMięso będzie soczyste i miękkie: unikaj 4 błędów podczas gotowania wołowiny

Mięso będzie soczyste i miękkie: unikaj 4 błędów podczas gotowania wołowiny

Nawet z twardego kawałka wołowiny można przyrządzić delikatne, soczyste i pyszne danie.Jednak niektórzy ludzie zaczynają wymyślać koło na nowo i kończą z gumą na talerzu.Winowajcą są powszechne błędy kulinarne.Oto, na co doświadczeni kucharze radzą zwracać uwagę.

Na przykład, nigdy nie należy rozmrażać mięsa na siłę , jeśli znajdowało się ono w zamrażarce.Jeśli zaczniesz je moczyć lub podgrzewać w kuchence mikrofalowej, wołowina stanie się twarda i sucha.Wystarczy z wyprzedzeniem przenieść kawałek mięsa z zamrażarki na dolną półkę lodówki , a do czasu kolacji mięso będzie idealnie przygotowane do każdego kulinarnego arcydzieła.

Nigdy nie siekaj wołowiny zbyt drobno.Nie ugotuje się szybciej ani nie będzie słodsza. Gotować w jednym kawałku , aby zachować soki w środku.Mięso należy dusić na minimalnym ogniu.

Garnek powinien mieć optymalny rozmiar.Nadmiar wody sprawi, że rosół będzie bez smaku, a mięso twarde. Zasada: około 2,5 litra wody na 1 kg wołowiny.

Błędem jest solenie po zakończeniu gotowania.Doświadczeni kucharze dodają sól prawie na początku.Pomaga to zachować soczystość.Sól wiąże cząsteczki wody w mięsie.Zmiękcza również wołowinę i spowalnia zsiadanie się białka.W przypadku gotowania przez 1,5 do 2 godzin sól należy dodać 30 minut po rozpoczęciu gotowania.

.

Klaudia M
Klaudia Mhttps://gim44.edu.pl/klaudia/
Witam. Wszystko co robię, czym się interesuję i czemu poświęcam swoje życie jest związane z pielęgnacją ciała, twarzy i dłoni. Moją życiową misją jest sprawić, aby każda kobieta poczuła się wyjątkowo, odnalazła w sobie piękno i celebrowała je.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten