Według kardiolog Olgi Bokerii tłuszcze odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu sercowo-naczyniowego i produkcji hormonów.Lekarz opowiedział o tym w swoim kanale Telegram.
Kluczem jest spożywanie wysokiej jakości tłuszczów.Na przykład jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe z ryb, orzechów, nasion słonecznika i sezamu obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Ważne jest również pozyskiwanie naturalnych tłuszczów z awokado, owoców, czerwonego mięsa – dostarczają one organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, w przeciwieństwie do szkodliwych tłuszczów trans.
Problemem nie są więc same tłuszcze, ale ich źródła i rodzaje.Wybieraj zdrowe tłuszcze nienasycone, a Twoje ciało Ci podziękuje!
Wcześniej endokrynolog Catherine Young powiedziała, co jest niezbędne, aby dobrze się wyspać.Lekarz wymienił produkty, które przyczyniają się do jakości snu.Przeczytaj więcej na ten temat w naszym materiale pod poniższym linkiem.