Wielu z nas lubi używać drzwi lodówki do przechowywania żywności – ponieważ wygodnie jest mieć często używane przedmioty pod ręką.Jednak nie wszystkie z nich można bezpiecznie przechowywać w tym miejscu.Ze względu na ciągłe wahania temperatury i ryzyko uszkodzeń mechanicznych, niektóre produkty psują się tam znacznie szybciej.
Przygotowaliśmy przegląd kategorii żywności, których najlepiej nie umieszczać na drzwiach lodówki.Warto o tym wiedzieć, aby przedłużyć świeżość i korzyści zdrowotne żywności.
Po pierwsze, wędliny – kiełbasy, szynki, parówki nigdy nie powinny być przechowywane na drzwiach lodówki.Z powodu wahań temperatury szybko się psują.
Po drugie, nie można tam trzymać sera.Jego optymalne miejsce – specjalna szuflada na ser wewnątrz lodówki.
Po trzecie, owoce i warzywa na drzwiach również psują się szybciej niż na dolnych półkach w przegródce na warzywa.
Po czwarte, jajka i mleko z powodu trzaskania drzwiami mogą się zepsuć.Lepiej jest umieścić je na półkach.
Po piąte, surowe mięso i drób również nie powinny być przechowywane na drzwiach lodówki z powodu szybkiego psucia się.
Jak widać, nie wszystkie produkty spożywcze można bezpiecznie przechowywać na drzwiach lodówki.Lepiej umieszczać tam tylko sosy, napoje i warzywa poddane obróbce termicznej.Dbaj o swoją żywność!