Często z powodu nieuwagi lub braku doświadczenia w przechowywaniu żywności, zaczyna się ona psuć i wysychać.Wydawać by się mogło, że wszystko stracone i należy je wyrzucić.W rzeczywistości jednak wiele wysuszonych lub lekko zepsutych produktów można uratować, przywracając im świeżość i soczystość!
Istnieje kilka prostych i skutecznych sposobów na ożywienie warzyw, owoców, ziół, a nawet sera.Najważniejsze jest, aby znać odpowiednią technologię i sztuczki dla każdego konkretnego przypadku.Przyjrzyjmy się głównym opcjom, w jaki sposób można przywrócić wygląd i jadalne właściwości różnych produktów, jeśli zaczęły wysychać i więdnąć.Postępując zgodnie z tymi wskazówkami, z pewnością będziesz w stanie uratować wiele pysznych rzeczy przed wyrzuceniem!
Po pierwsze, zepsute mięso lub ryby nie mogą być dłużej ratowane, jedzenie ich jest niebezpieczne dla zdrowia.
Po drugie, suszone cytrusy można pokroić w plasterki i zamrozić do napojów, co nada im jasny smak.
Po trzecie, marchew, seler lub rzodkiewki, które zaczęły więdnąć marchew, seler lub rzodkiewki należy pozostawić na godzinę w misce z zimną wodą i kawałkami surowego ziemniaka.To 'reanimuje’ warzywa do sałatek.
Po czwarte, aby reanimować zieleninę , potrzebujesz miski zimnej wody i soku z cytryny.Moczyć w lodówce przez godzinę.
Po piąte, nieświeżą sałatę liściastą należy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka minut.Liście znów staną się soczyste.
Po szóste, suszony ser można zetrzeć na tarce do zup i makaronów, a aby go 'reanimować’, moczyć go przez 30-60 minut w ciepłym mleku.
Takie proste sztuczki pozwalają 'zaoszczędzić’ wiele produktów i uniknąć marnowania żywności.Najważniejsze to robić wszystko poprawnie i bezpiecznie.