Strona głównaWłasnymi rękamiNie wyrzucaj skórki od banana: 7 sposobów na wykorzystanie jej w domu...

Nie wyrzucaj skórki od banana: 7 sposobów na wykorzystanie jej w domu i w kuchni

Skórka od banana ma tak wiele przydatnych właściwości! Ten pozornie niepotrzebny odpad może być przydatny w niemal każdej dziedzinie naszego życia – od kuchni i domu po pielęgnację twarzy i zębów.Przedstawiamy 7 ciekawych, ułatwiających życie sposobów na wykorzystanie skórek od bananów w domu, opracowanych przez doświadczone i kompetentne gospodynie domowe.

Po pierwsze, skórki bananów mogą być używane do nawożenia i ochrony roślin.Umieszczenie kawałków skórki wokół upraw ogrodowych cierpiących z powodu szkodników odstraszy owady dzięki gazom rozkładającym.A do kompostowania i nawożenia skórki są idealne ze względu na zawartość potasu i fosforu.

Po drugie, niespodziewanie, skórki bananów są doskonałe do wybielania zębów.Wystarczy regularnie przecierać zęby miękką stroną skóry, a szkliwo rozjaśni się dzięki wysokiemu stężeniu użytecznych minerałów.Jednocześnie wykluczona jest szkodliwość chemicznych wybielaczy.

Po trzecie, skórki bananów mogą być używane do nadawania połysku butom i meblom.Jeśli przetrzesz skórką skórzane wyroby, będą one wyglądać jak nowe.A na drewnianych meblach może nawet usunąć drobne zadrapania.

Po czwarte, skórka od banana pomoże pozbyć się podrażnień skóry.Jej dobroczynne substancje – witaminy, minerały, kwasy – złagodzą swędzenie, zaczerwienienie i inne problemy.Jest szczególnie skuteczna w przypadku ukąszeń owadów.

Po piąte, z pomocą skórek od banana można zadbać o piękno i zdrowie swojej skóry.Regularny delikatny masaż twarzy skórką będzie miał działanie złuszczające, nawilżające i odżywcze.A naturalne kwasy owocowe będą działać jako środek złuszczający.

Po szóste, skórka banana może być szeroko stosowana w przygotowywaniu różnych potraw i napojów.Po ugotowaniu i wysuszeniu skórki, jej zmieloną mąkę dodaje się do wypieków, a wywar do soków i kompotów.W ten sposób wartość odżywcza produktów wzrasta kosztem użytecznych substancji zawartych w skórkach.

Po siódme, skórki bananów można wykorzystać do przygotowania oryginalnego domowego octu.Okaże się kwaśno-słodki z ciekawą goryczką.Taki ocet będzie atrakcją w przygotowywaniu sałatek, marynat i innych potraw.

.

Klaudia M
Klaudia Mhttps://gim44.edu.pl/klaudia/
Witam. Wszystko co robię, czym się interesuję i czemu poświęcam swoje życie jest związane z pielęgnacją ciała, twarzy i dłoni. Moją życiową misją jest sprawić, aby każda kobieta poczuła się wyjątkowo, odnalazła w sobie piękno i celebrowała je.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten