Latest blog posts

Written by our founders and volunteers, keeping you up to date!

Duża różnica: oto czym ekwadorskie banany różnią się od indyjskich – odpowiedź biologa

Rosja ograniczyła dostawy bananów z Ekwadoru i teraz owoce te będą dostarczane z Indii.Pierwsze partie produktu zostały już zaimportowane. Biolog Irina Lyalina powiedziała, czy istnieją różnice między ekwadorskimi i indyjskimi bananami. Zauważyła, że smak i właściwości odżywcze bananów zależą nie tyle od odmiany, co od klimatu, składu gleby i nawadniania.Brak wilgoci negatywnie wpływa na jakość i wielkość owoców, podczas gdy nadmiar wody może osłabić smak i zmniejszyć właściwości odżywcze. Banany z Ekwadoru są uważane za słodsze i bardziej aromatyczne ze względu na...

Nie tylko naleśniki: to, co od dawna gotuje się na Huculszczyźnie w ostatnią niedzielę

Naleśniki gotowane są na całej Ukrainie, ale szczególnie smaczne są w Karpatach.Tutaj nazywane są 'terty-platsky', 'tertukhy', 'banduryatniki', 'kremzliki'.Zgodnie z huculską tradycją podaje się je z gęstą kwaśną śmietaną lub ryazhenką (maślanką).Można również dodać grzyby smażone z cebulą i doprawione mąką.W niedzielę zapustną w Karpatach gotuje się nie tylko pierogi czy naleśniki, ale także placki ziemniaczane.Są one uważane za jedno z tradycyjnych dań tygodnia zapustów.Przepis na pierogi po huculsku Czas: 45 minut. Porcje : 4. Składniki:- 6 ziemniaków;- 1 jajko;-...

Tak robi większość ludzi: naukowcy określili najbardziej szkodliwy sposób parzenia kawy

Naukowcy z Uniwersytetu w Göterborgu (Szwecja) określili najbardziej szkodliwy sposób przygotowywania kawy.Jest to sposób, w jaki większość ludzi robi kawę, otrzymując niebezpieczne substancje od rana wraz z kofeiną i nastrojem.Tą metodą okazała się francuska prasa.Faktem jest, że niefiltrowana kawa zawiera substancje, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi.To z kolei zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci.W badaniu przeprowadzonym na ponad 500 000 osób stwierdzono, że ci, którzy pili filtrowaną kawę, byli o 15 procent mniej narażeni na śmierć...

Odmłodzić ciało: 7 produktów spożywczych, które pomogą spowolnić proces starzenia

Nie można być wiecznie młodym, ale można spowolnić proces starzenia.Nutriciolog i ekspert ds. świadomego odżywiania Yulia Dmitrieva w rozmowie z portalem 'Doktor Piotr' opowiedziała, jakie 7 produktów w tym pomoże.Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, są owoce morza, ryby i olej lniany.Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które zwiększają krzepliwość krwi i stabilizują błony komórkowe.Pokarmy takie jak zielone warzywa liściaste, zioła i czosnek również mogą pomóc zachować młodość.Pierwsze dwie rośliny są bogate w witaminę C i przywracają...

Nie tylko zatrucie: co jeszcze jest niebezpieczne w przeterminowanych produktach?

Nie jest tajemnicą, że spożywanie przeterminowanych produktów może spowodować poważne zatrucie organizmu.Nie jest to jednak jedyne niebezpieczeństwo związane z przeterminowaniem.Jak zauważyła dietetyk Elena Solomatina, systematyczne stosowanie nawet 'nieszkodliwych' przeterminowanych produktów może mieć negatywne konsekwencje.Na przykład zjełczałe zboża i orzechy powodują przedwczesne starzenie się, rozwój chorób układu krążenia, a nawet onkologię.Przeterminowane sery lub przetworzone mięso mogą być niezwykle podstępne.Takie produkty na początku mogą nie mieć oczywistego negatywnego wpływu na organizm, ale systematyczne stosowanie prędzej czy później da o sobie znać.'Ser...