Strona głównaCiekawyLekarz wymienił ważne cechy prawidłowego odżywiania po 40 roku życia

Lekarz wymienił ważne cechy prawidłowego odżywiania po 40 roku życia

Na swoim kanale Telegram endokrynolog Zukhra Pavlova podzieliła się zasadami zdrowego odżywiania dla osób po 40. roku życia.Najważniejszą rzeczą, mówi ekspert, jest włączenie do diety produktów, które mogą przeciwdziałać procesom zapalnym w organizmie.

Lekarz zaleca urozmaicenie diety, co pomoże utrzymać układ trawienny i całe ciało w zdrowiu.Należy szukać różnorodności w każdej grupie: różne rodzaje roślin strączkowych, zbóż, nabiału i innych pokarmów.

Nie należy zapominać o tłustych rybach morskich z dobroczynnymi kwasami omega-3.Ważne są przeciwutleniacze z owoców, kapusty, zieleni i grejpfruta do detoksykacji.Tymczasem witamina C występuje w dużych ilościach nie tylko w owocach cytrusowych , ale także w brokułach, kapuście.

Powinieneś także włączyć do swojej diety pokarmy bogate w magnez, takie jak orzechy i kasza gryczana.Kiełkujące ziarna i rośliny strączkowe są doskonałym źródłem plemników, które stymulują oczyszczanie organizmu.A kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne.

Zuhra Pavlova przypomniała również o żywności przeciwstarzeniowej z selenem, który wspomaga serce, naczynia krwionośne i metabolizm.Są to orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, grzyby, ryby, jagody, czekolada, kawa i inne.

Klaudia M
Klaudia Mhttps://gim44.edu.pl/klaudia/
Witam. Wszystko co robię, czym się interesuję i czemu poświęcam swoje życie jest związane z pielęgnacją ciała, twarzy i dłoni. Moją życiową misją jest sprawić, aby każda kobieta poczuła się wyjątkowo, odnalazła w sobie piękno i celebrowała je.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten